Laver du video eller podcast? Eller redigerer du lyd? Så har du brug for god, gratis lyd (mp3, wav og andre formater).

Lyd er et effektivt virkemiddel i dine podcast- og videofortællinger. Lyd tiltrækker opmærksomhed. Lyttere og seere vil huske “din” lyd, hvis du bruger den igen og igen. God lyd kan understøtte dine budskaber. Lyd er dyrt – især hvis du er ved at starte en podcast-produktion eller video-produktion og ikke har indtægter endnu.

Gratis musik og lyd til dit arbejde

Her giver jeg dig overblikket over de sites, hvor du kan finde licensfri,  gratis lyd. Uanset om du har brug for gratis musik til dine YouTube-videoer, lydeffekter eller baggrundsmusik til dine podcasts, kan du finde dem på listen her.

Husk at tjekke tilladelserne for brug af lyden. Selvom jeg har fundet gratis lyd, kan der være visse begrænsninger. Læs om licenser nederst på siden, hvor creative commons-licenser bliver forklaret: Hvad må du og hvad må du ikke.

Bemærk at siderne også skal tjene penge, når lydfilerne oftest er gratis. Derfor kan du forvente reklamer, pop-ups og forslag om at du donerer til dem. Intet i verden er helt gratis! Vi tjekker løbende siderne, da de af og til lukker eller overtages af andre. .

Kom i gang med din egen podcast på et lille budget

1) Soundeffects+ – gratis lydeffekter

Soundeffects+ tilbyder over 5.000 gratis lydeffekter i rigtig fin kvalitet, fx den lækre lyd af en gammeldags typewriter.

  • Hvad: Lydeffekter.
  • Pris og registrering: Gratis og kræver ingen registrering.
  • Rettigheder: Du må bruge lydeffekterne gratis i dine projekter, fx video, film, spil, præsentationer, animationer, reklamer og apps, både til kommercielt og ikke-kommercielt brug – men vær lige sikker på, at du overholder vilkårene i deres licensaftale, som du kan se her.

2) PacDV – gratis lydeffekter

Herinde finder du lydeffekter fra alt fra ‘city sounds’ over 6 versioner af ‘bang’ til en mand, der siger ‘blah blah blah’ – hvis du skulle få brug for den slags. Lige til at hente som .wav-fil.

  • Hvad: Lydeffekter.
  • Pris og registrering: Gratis download fra sitet, men du kan købe en samlet pakke med 3.000 lydeffekter for 100 dollars.
  • Rettigheder: Royalty free og inkl. licens. Du må bruge lydeffekterne, som du vil til dine egne projekter, men du må ikke lægge lydeffekterne tilgængelige til download på dit eget site.

Bemærk, at visse sikkerhedstjenester siger, at denne side kan være farlig.

3) TemplatesWise – lyd til din PowerPoint

TemplatesWise er egentlig et site med PowerPoint-templates og diagrammer, men de har også en menu med music loops.

  • Hvad: Music loops til PowerPoint-præsentationer og gratis musik til YouTube-videoer. Music loop er et kort spor af lyd, som kan gentages i en uendelighed. Lige til at downloade som .zip-fil.
  • Pris og registrering: Gratis lyd og kræver ingen registrering.
  • Rettigheder: Du har lov til at bruge løs af den gratis lyd, men de beder dig om at linke tilbage til deres site, hvis du bruger lydfilen på dit website eller som baggrundsmusik i en video.

4) Free Music Archive – gratis musik til dine videoer

Som navnet antyder, er Free Music Archive et arkiv af gratis musik fra forskellige kunstnere, som lægger det hele frit tilgængeligt online.

5) Free Music Archive: Music for Video – underlægningsmusik til dine videoer

  • Hvad: En del af freemusicarchive.org, men specifikt med underlægningsmusik til video.
  • Hvor mange: Over 14.000 tracks til kommerciel brug.
  • Pris og registrering: Gratis og kræver ingen registrering.
  • Rettigheder: Du kan søge ud fra licens, så du kun finder musik, som du rent faktisk må bruge til dit ønskede formål.

6) YouTube Lydbibliotek – musik og lydeffekter til dine videoer

I YouTube Studio i venstre sider under “Lydbibliotek” finder du sange, gratis musik og lydeffekter til dine YouTube-videoer, som er lige til at downloade som mp3-filer. Denne ressource adskiller sig ved at have virkelig gode søgefunktioner, idet du både kan søge efter instrument, humør, varighed og genre.

  • Hvad: Gratis musik og lydeffekter.
  • Pris og registrering: Gratis, men du skal logge ind for at få adgang.
  • Rettigheder: Du må bruge det hele, men vær opmærksom på, at du både kan vælge ‘Tilskrivning er påkrævet’ og ‘Tilskrivning er ikke påkrævet’. Vælger du den første, får du en beskrivelse og link, som du skal inkludere under din video. Vælger du den sidste, kan du bare bruge løs i dine videoer.

7) Free Play Music – gratis musik til dine videoer

Vil du have et godt gammeldags technobeat eller funk groove som et stykke gratis musik til din YouTube-video, er Free Play Music stedet, du skal gå hen.

  • Hvad: Gratis sange og musik.
  • Hvor mange: 15.000.
  • Pris og registrering: Gratis, men du skal logge ind for at få fat i filerne. Sitet har en checkout-funktion som på en webshop.
  • Rettigheder: Du må bruge musikken til personligt brug i YouTube-videoer og til undervisning – men vær opmærksom på, at de forbeholder sig retten til at smække annoncer ind i din YouTube-video. Skal du bruge musikken til andet, skal du købe en licens hos dem. Læs mere om reglerne for anvendelse her.

8) CuteStockFootage – søgemaskine til lydeffekter, billeder og video

CuteStockFootage er en database med stockvideoer, billeder og lydeffekter. Det fungerer som en søgemaskine, hvor du på nogle søgninger bliver redirectet til andre sites. Det meste derinde er gratis, men noget af indholdet koster penge.

  • Hvad: Stockvideoer, billeder og lydeffekter.
  • Pris og registrering: Langt det meste lyd er gratis og lige til at downloade.
  • Rettigheder: Du må bruge det hele til lige, hvad du vil. Kommercielle som ikke-kommercielle projekter. 

9) Freesound.org – open source-samling af gratis lyd

Freesound.org er en samling af gratis lyd, som brugere selv kan uploade. Brug deres søgemaskine til at finde lyde der “lyder som” noget. Læg mærke til licensen for de enkelte lyde. Det er gratis, men du skal af og til kreditere.

  • Hvad: Lyde, musik, jingles.
  • Pris og registrering: Langt de fleste lydeffekter er gratis og lige til at downloade. Du skal dog registrere dig for at downloade. Det er også gratis.
  • Rettigheder: Du må bruge det, som de forskellige licenser fortæller. Meget kan du bruge uden at gøre noget som helst, andet skal krediteres.

10) Zapsplat.com – gratis lyd og musik

Zapsplat.com er en samling af professionel lyd. De har omkring 42.000 lydfiler fra musik til lydeffekter. Filerne er gratis og behøver ikke krediteres hvis du støtter dem økonomisk. Hvis ikke, skal du kreditere, men du kan stadig frit bruge lydfilerne. Læs licenserne her.

  • Hvad: Lyde, musik.
  • Pris og registrering: Langt de fleste lydeffekter er gratis og lige til at downloade. Du skal dog registrere dig for at downloade. Det er også gratis.
  • Rettigheder: Du må bruge det, som de forskellige licenser fortæller. Du skal dog kreditere med mindre du har doneret til siden, som er god stil. Så hjælper til med at holde siden gratis.

Pond5 – den, der koster noget

Pond5 er ikke gratis, men jeg har alligevel taget den med på listen, fordi de virkelig har kvalitetslyd herinde. Skal du have en jingle til din podcast, er dette et godt sted at få fat i en til en sum af få dollars.

  • Hvad: Stockvideo, music tracks, lydeffekter og stockfotos. Især deres music tracks er rigtig fede.
  • Pris og registrering: Du behøver ikke registrere dig, men det koster penge at downloade filerne. Der er stor forskel på prisen, så søg og lyt dig frem.
  • Rettigheder: Royalty free, så brug bare løs til dine projekter.

Kender du andre gode sites med gratis online lyd? Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, hvis vi skal have flere på listen!

Hvad betyder de forskellige licenser (Creative Commons) egentlig?

Creative commons: Creative commons betyder, at ejeren af musikken eller ophavsmanden til musikken kan bestemme, i hvor stort omfang et lyden kan blive brugt og stille krav. Fx at musikkeren skal krediteres, hvis lyden anvendes, eller at lydbidden ikke må anvendes til kommercielt brug. Her er en liste over de forskellige Creative Commons-regler, og hvad de betyder:

  • Attribution: Du må bruge lyden, men skal huske at kreditere ophavsmanden.
  • Non-commercial: Lyden må ikke anvendes til kommercielt brug.
  • No Derivative Works: Du må bruge lyden , men kun i dets oprindelige form. Dvs. du må ikke ændre på lyden.
  • Share alike: Du må gerne ændre på lyden, men du må kun bruge det under den samme licens, som lyden havde i forvejen – det vil sige, du skal benytte de samme krav.
  • Public Domain Dedication (CC0): Du må bruge lyden, ligesom du vil, da det ikke er underlagt nogen copyright- eller database-lov.
  • Public Domain Work: Du må bruge lyden , som du vil. Lyden er (ikke længere) underlagt copyright eller lignende.

Artiklen er oprindelig udgivet 21. december 2017, opdateret i januar 2019 , august 2019 og senest i januar 2021.

Kort opsummeret: Sådan bruger du gratis lyd fra internettet

Hvad skal jeg være opmærksom på ift. licenser?

Du må kun bruge lyd, du har licens til. Der findes mange typer licenser. Når du køber lyd, får du at vide, hvordan du må bruge lyden.
 
Gratis lyd er ofte licenseret under ”Creative Commons” licens, der fortæller hvad du må og ikke må. Ved nogle skal du kreditere, ved andre skal du ikke. Læs overblikket over Creative Commons-licenserne her. Og tjek altid hvilke licenser, der gælder, når du bruger gratis lyd.

Hvorfor gør nogle musikere og komponister deres lyd gratis tilgængeligt?

Nye musikkere, der ikke er kendte endnu, kan give deres musik gratis med håbet om at blive kendt og dermed kunne sælge deres kommende lyd til en god pris. 

Siderne der formidler gratis lyd har typisk en aftale med de betalte stock-lyd udbydere. Aftalen går ud på, at hvis du klikker videre fra gratissiden, fordi den ikke har lyden du leder efter, får de et cut af det du køber for på den betalte side. De aftaler har vi ikke. Derudover viser de et hav af annoncer.
Og nogle musikkere og komponister er bare flinke og vil dele deres lyd.